9.1.12

5 syytä vaihtaa Aasia Australiaan

Otsikko on siis Iltalehden jutusta, jonka voi lukea täältä: Vaihda Aasia Australiaan tai sitten tämän kappaleen alta kopioituna tekstinä. Loppuosa on omia mietteitäni.

Australia ei ole niin kaukana kuin luulet. Tässä viisi syytä, miksi kannattaa lentää yksi pätkä pitemmälle.

1. Lumoava luonto
Mikä on ensimmäinen mielikuvasi Australiasta? Vauva masussa pomppiva kenguru? Niinpä. Australian kansalliseläimeen ei voi olla törmäämättä maanteiden kenguruvaroituskylteissä, lentoyhtiön logossa tai matkamuistomyymälöiden tavarapaljoudessa. Ihan elävään kenguruunkin on helppo tutustua Australiassa. Esimerkiksi Perthin Cavershamin villieläinpuistossa (Wild Life Park) pieniä ja isoja kenguruita pääsee paijaamaan ja ruokkimaan. Vierailu on erityisen mukava lapsille, mutta myös aikuiselle avartava. Harvemmin sitä saa rapsuttaa koalakarhua tai ihailla päiväunilla olevaa mustaa joutsenta. Eläinten lisäksi itse luonto on Australiassa hurmaava. Brisbanessa voit rauhoittua kuuntelemalla vesiputouksen kohinaa, Tasmaniassa ihmetellä luonnonpuiston hiljaisuutta ja Queenslandissa lumoutua Ison valliriutan (Great Barrier Reef) vedenalaisesta elämästä.


2. Ystävälliset ihmiset
Australialaiset ovat ehkä maailman ystävällisintä kansaa. Jo tervehdyksenä he kysyvät, miten menee, ja paikallisia kiinnostaa myös yllättävän paljon, miten matkaaja heidän maassaan viihtyy.
Monet omatoimimatkaajat löytävätkin itsensä perhemajoituksesta autotallin yläkerrasta tai lainaamasta satunnaisen ohikulkijan autoa. Käyntikortti vaihtaa helposti omistajaa kera kehoituksen, että "soita koska vain, jos voin auttaa". Kommunikointi paikallisten kanssa on helppoa siksikin, että kielenä on englanti. Verrattuna moniin muihin kaukokohteisiin, kielimuuria ei ole. Varausten tekeminen ja ruoka-annosten tilaaminen on yksinkertaista, vailla suurta väärinymmärryksen riskiä.



3. Värikäs kulttuuri
Australia on mielenkiintoinen sekoitus alkuperäisväestön ja eurooppalaisten kulttuuria. Vaikka maa on länsimainen, ovat eri kulttuurien sekoitukset näkyvissä niin ihmisissä kuin heidän tavoissaankin.
Brittien saapuminen Australiaan 1700-luvun lopulla käynnisti uudisasukkaiden ja alkuperäisväestön väliset kahakat, kun elämäntapojen erot törmäsivät voimakkaasti toisiinsa. Aboriginaalit joutuivat tekemään suuria kompromisseja uudisasukkaiden vaatimuksesta. Aboriginaalien värikäs historia näkyy yhä tänä päivänä voimakkaasti tanssissa, kuvataiteessa ja tarinan kerronnassa. Brittivaikutus puolestaan tuntuu Australiassa selvästi ainakin kaduilla. Vasemmanpuoleinen liikenne vaatii tovin totuttelua - etenkin jos aikoo autoilemaan.


4. Viini ja ruoka
Ei ole lomaa ilman hyvää ruokaa ja juomaa. Australian nopeasti kasvava viiniteollisuus pitää huolen siitä, että kotimaan valko- ja punaviiniä löytyy ravintoloista joka puolelta mannerta. Maa on noussut maailman neljänneksi suurimmaksi viinintuottajaksi. Vaikka Australian viinikulttuuri on vain muutaman sadan vuoden ikäinen, ovat rypäleviljelmät levittäytyneet kattavasti etenkin eteläiseen Australiaan. South Australian, New South Walesin, Victorian ja Western Australian osavaltiot tuottavat suurimman osan Australian tunnetuimmista viineistä. Ominaista aussiviineille on eri rypälelajien rohkea yhdistely. Lomalla voikin vierailla viinitiloilla maistelemassa jännittäviä sekoituksia tai järjestää oman tastingin. Australialaisessa ruokakulttuurissa maistuvat alkuperäisväestön metsästyshistoria, pensaiston mausteet, englantilaisten piiraat ja uunipaistit sekä auringon alla kypsyneet tuoreet vihannekset - meren antimia unohtamatta. Myös aasialaisten asukkaiden vaikutus tuntuu ruoissa. Kengurunlihaa myydään tavallisissa ruokakaupoissa, ja se muistuttaa rasvattomuutensa ja makunsa puolesta hirvenlihaa. Grillaus on yleinen ruoanvalmistustapa. Ruoka on Australiassa yllättävän kallista, ja sen hintaan vaikuttaa sesonkiajattelu. Esimerkiksi hedelmäostoksilla huomaat nopeasti, onko nyt banaanin aika vai ei.Australialaiset ottavat kahvinsa vakavasti. Flat white eli espressopohjainen caffe latte ilman maitovaahtoa on yksi suosituimmista juomista.

5. Urheilu
Australia on kuin tehty aktiivilomailuun. Olit sitten kiinnostunut pyöräilystä, surffauksesta tai melonnasta, voit harrastaa niitä lähes jokaisessa Australian kolkassa. 50 000 kilometrin rantaviivalla on yli 10 000 uimarantaa, joilla voit vilvoitella sporttailun lomassa. Tai ihan vain ottaa aurinkoa. Meret, järvet ja joet täyttyvät joka viikonloppu vesiurheilun ystävistä. Lomapurjehdus onnistuu vuokraveneillä, samoin kilpapurjehdus. Sinun ei tarvitse olla mestari surffataksesi Australian aalloilla, vaan kursseja niin purje- kuin lainelautailuunkin järjestetään kattavasti myös aloittelijoille. Unohtumaton tapa viettää loma Australiassa on osallistua kalastusretkelle luonnon helmaan. Yöt teltassa kirkkaan tähtitaivaan alla kiehtovat kunnon erämiehiä, mutta perheen pienimmille lomailu ötököiden ja villieläinten keskellä ei ehkä sovi. Pyörä on hyvä kulkuneuvo niin urheiluun kuin kaupunkimatkailuunkin. Pyörällä pääset liikkumaan näppärästi nähtävyyksien välillä, ja samalla voit ihailla maisemia. Vuokraamoita löytyy pienimmistäkin kaupungeista. Penkkiurheilijoiden kannattaa käväistä katsomassa australialaisia intohimonsa huipulla eli pelaamassa rugbya tai krikettiä. 




Teksti: Iltalehti Kuvat: Googlen kuvahaun kautta


Ja mitä mieltä minä olen 5 kuukauden kokemuksellani? 

Allekirjoitan mielelläni kaikki nuo kohdat. Olen jonkinverran matkustellut Aasiassa ja pidän kyllä siitäkin, mutta Australiassa on niin paljon hienoja juttuja, kuten Iltalehdessä oli listattu. Mielestäni jos on kunnolla aikaa (ja rahaa) voi niitä jopa yrittää hieman yhdistää. Lentoja Australiaan lennetään esimerkiksi Singaporen ja HongKongin kautta, jolloin voi vaikka konetta vaihtaessa jäädä niihin muutamaksi päiväksi.

Kannattaa muistaa, että Australia on kooltaan lähes Euroopan kokoinen.  Tämä tarkoittaa, että koko maata ei todellakaan näe viikossa tai kahdessa ja monet välimatkat on kätevintä lentää. Se, että maa on niin suuri on kuitenkin myös hienoa, koska täältä löytyy vaikka mitä. Luonnon suhteen on aavikkoa, sademetsää, savannia ja vuoristoa ja kaikki omine eläimineen. Asukkaita koko mantereella on 22 miljoonaa ja suurimmat kaupungit ovat Sydney (4,4milj.), Melbourne (3,9milj.) ja Brisbane (2milj.) Eli jos haluaa luonnon lisäksi nähdä kaupunkielämää  ja niiden nähtävyyksiä, siihenkin on todella hyviä vaihtoehtoja. 


Itsekin haluaisin nähdä Australiasta kaiken, vaikka tiedän ettei se ole edes mahdollista, koska ikinä ei voi nähdä kaikkea. Tähän mennessä olen ollut vasta täällä Melbournessa ja sen lähiympäristössä sekä uuden vuoden Sydneyssä. Touko/kesäkuussa toivonmukaan voin tehdä matkan Brisbaneen ja Gold Coastille. Silloin täällä etelässä alkaa kylmetä ja on hyvä lähteä pohjoisen lämpöön sitä pakoon. Lisäksi haluan ehdottomasti jossain vaiheessä nähdä Ulurun (Ayers Rock), Perthin, Darwin ja kaikkea mahdollista niiden välitä. Itärannikko tietenkin kiehtoo, koska siellä asuu suurin osa ihmisitä, muta toisaalta monet sanovat että Länsi-Australia on Australian kauneinta osaa. Toivottavasti voin joskus sanoa oman mielipiteen. 

Ihmiset ovat täällä oikeasti todella ystävällisiä ja vieraidenkin ihmisten kanssa ajautuu helposti keskusteluihin. Täytyy myöntää, että suomalaista luonnetta joskus rasittaa kun kaupoissa jokainen myyjä kysyy, että mitä kuuluu ja sitten täytyy vastata siihen jotain ja kysyä sama vastavuoroisesti ettei vaikuta tylyltä vaikka kyseessä on pelkkiä small talk fraaseja. Silti kuitenkin tykkään siitä ihmiset ovat usein rentoja ja kynnys keskusteluun ei ole suuri.

  
Tuntuu kuin Melbournessa olisi miljoona ravintolaa. Melbourne on hyvin multikulttuurinen kaupunki ja sen vuoksi täällä on vaikka mitä erilaisempia etnisiä ravintoloita ja hyviä mahdollisuuksia tutustua myös muiden maiden ruokakulttuureihin. Australia on suhteellisen tuore valtio ja monikulttuurinen ja sen vuoksi en ehkä osaa sanoa, millainen olisi sitten australialainen keittiö. Yrittäisin ehkä kuvailla siten siten, että se on ottanut vaikutteita hyvin monista eri ruokakulttuureista. Tietenkin brittiläisyys näkyy hyvin monessa esim. erilaisissa piirakoissa ja tuntuu, että fish and Chipsejä saa varmaan lähes joka ravintolasta. Kengurua saa myös aika monesta ravintolasta ja myydään sitä ihan lähikaupassammekin naudan ja porsaan vieressä. Itse en ole sitä vielä maistanut. Ymmärrän että se on vähän sama kuin se, että suomalaiset syövät poroa eli Petteri Punakuonoa, eli sinällään siinä ei ole mitään ihmeellistä. Vamaan jossain vaiheessa sitä maistan, mutta tuskin itse alan kokkailemaan. Myöskin mereneläviä täällä syödään erittäin paljon ja omia suosikkejani niistä on mustekala.




Yksi asia mistä Melbourne ainakin on kuuluisa, on sen kahvilakulttuuri ja niitä tuntuu olevan joka nurkalla. Täällä ei saa lainkaan suodatinkahvia vaan jokainen kahvikupillinen valmistetaan yksi kerrallaan. Toisaalta rakastan paikallista kahvia ja en tiedä miten enää totun suodatinkahviin Suomessa. Toisaalta täällä on turha kuvitella nappaavansa minuutissa kahvikupillista mukaan, koska jokaisen kupillisen valmistamisessa kestää aikaa. Täällä on myös hyvin yleistä, että ihmiset menevät varsinkin viikonloppuisin kahviloihin aamiaselle. Silloin on omat aamiaislistansa.



Yksi asia, jonka huomaa nopeasti on se, että Australia todella on viinimaa. Suurinosa myytävistä viineistä on Australalaisia ja niitä saa kaikissa hintaluokissa. Halvimmat viinit eivät täällä oikeasti ole kalliita ja ne ovat jopa hyviä (ainakin tähän suuhun). Olen aina tykännyt kuohuviineistä paljon, mutta täällä olen oppinut juomaan enemmän myös valkoviiniä. Suurin harppaus itselleni on se, että olen viimein alkanut tunnistaa eri rypälelajikkeita ja löytänyt niistä ne, joista tykkään itse eniten. Viini on täällä erittäin yleinen seurustelujuoma, jota saatetaan juoda lasillinen tai kaksi ihan seurustelumielessä tai sitten ruoan kanssa. 




Urheilu näkyy myös paljon arjessa ainakin täällä Melbournessa. Pubeissa näytätetään aina erilaisia urheilutapahtumia, joita ihmiset ihmiset seuraava tarkkaa ja ilmoittavat kovaäänisesti myöskin mielipiteensä tilanteista. Keskustassa sijaitsevalla Federation Squarella, myös monesti näytetään suurilta tauluilta tärkeitä urheilutapahtua suorana ja ilmaiseksi. Melbournessa on hirveästi erilaisia urheilutapahtumia, joista monet ovan kansainvälisestikin tunnettuja esimerkiksi Formula 1 kisat, tenniksen Australian avoimet ja MotoGp, joka on tosin ei ole aivan Melbournessa, mutta hyvin lähellä. Lisäksi täällä seurataan tarkkaan krikettiä, rugbya sekä australiaista jalkapalloa (=footy), joka mielestäni muistuttaa amerikkalaista jalkapalloa tai kenties rugbya. Sen lisäksi on tietenkin kaikenlaisia pyöräily-, purjehdus ja hevoskisoja. Melbourne Cup, joka on laukkakisa, on itseasissa tapahtumana niin suuri, että se on Melbournessa yleinen vapaapäivä.

Footy peli Melbourne Cricket Groundilla, joka on Australian suurin stadioni ja 10. suurin koko maailmassa
 Mitään kulttuurishokkia minulle ei tullut. Toisaalta uskon, että siihen on auttanut se, että tämä on vain kahden vuoden asuminen täällä. Ei tarvitse sopeuttaa elämäänsä ja itseään vieraaseen kulttuuriin koko loppuelämäksi. Olen myöskin aina uskonut, että voisin asua käytännössä lähes missä tahansa ja viihtyisin. Lisäksi olen matkustellut ja nähnyt maailmaa aika paljon ikääni nähden, ja en muuttanut tänne sillä asenteella, että "kaiken täytyy olla kuin kotona". Moni asia on täällä huonommin, moni paremmin, mutta hyvin täällä viihdyn ja aion nauttia tästä kokemuksesta täysillä. 




Tulipa tästä aika pitkä postaus, mutta toisaalta minulta on toivottu tälläistä Australia postausta. 
Sitä saa mitä tilaa.. ;)

11 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus! Just tällästä oon oottanu niiltä, jotka asuvat australiassa ja joiden blogeja luen. Selkeesti kerrottu kaikkea tarpeellista ja kiinnostavaa tietoa australiasta!
    + kivoja kuviakin (: blogis on tosi kiva ja selkee :)

    VastaaPoista
  2. + Kumpa itekkin pääsisin sinne edes käymään. Vaikuttaa nimittäi niin kiinnostavalta maalta. :D

    VastaaPoista
  3. Tosi kiva, että tykkäsit ja että maltoit vielä jättää tosi kivan kommentinkin. :) Varmasti vielä tänne joskus ehdit sitten kun kaikki kloksahtaa kohdalleen. :)

    VastaaPoista
  4. Tosi mielenkiintoinen postaus! Australia lienee kyllä yksi niistä paikoista, jonne on vielä joskus päästävä! Salaa vähän kadehdin kyllä sinua, juuri tuollainen parin vuoden visiitti olisi ihan täydellinen! ;) Saisi hyvin tutustua maahan ja kulttuuriin tietäen että pääsee kuitenkin suhteellisen pian kotiin. :)

    VastaaPoista
  5. Hyvä vaan kun kirjoitit perusteellisesti. Australiaan on pakko päästä joskus. Mutta on niin moneen muuhunkin paikkaan! Kunpa vain olisi aikaa ja rahaa...

    VastaaPoista
  6. Hyvä aihe! Australiassa on kyllä paljon monipuolisemmin nähtävää kuin Aasiassa, eli sinne matkustaisin mieluummin. Yritin nähdä kenguruita Rooman eläintarhassa, mutta tietysti ne oli piilossa :D

    VastaaPoista
  7. Viivi: Tämä 2 vuotta on mielestäni todella hyvä kestoltaan. Kuten sanoit, niin ehtii nauttia ja tutustua kaikkeen täällä, mutta on helppo palata Suomeen koska ei ole kuitenkaan ollut liian kauaa poissa, jos tiedät mitä tarkoitan. :) Oman pienen kokemukseni pohjalta voin kyllä ehdottomasti sanoa, että tämä on vierailun arvoinen maa! :D

    Ansku: Se on se ikuinen ongelma! :D Minullakin on niin miljoona maata ja paikkaa jotka haluaisin vielä nähdä. Esim. Peru, Argentiina, Venezuela, Etelä-Afrikka, Norja, Kiina, Kroatia ja sitten Itä-Euroopan autoretki olisi aivan mahtava! Mutta mistä tosiaan aika ja rahat? :D

    susanna89: Täällä on kyllä todella monenlaista ilmastoakin jo. :) Harmi, että ne piileskeli, sun täytyy tulla tänne katsomaan niitä. ;) Minusta tuntuu, että minulta aina piilottelee virtahevot, mun täytyy sitten varmaan lähteä Afrikkaan. :D

    VastaaPoista
  8. Ihana kuva susta viinitilalla Mirvaliini!:) Mä täällä ostelen aina kuivaa Jacob's Creek chardonnay'tä ja ajattelen teitä <3 sitä paitsi, se on niiiiiin hyvää! Ikävä!
    <3 Norppasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi norppa, täällä on niin hyviä viinejä ja niin edullisesti ettet edes usko! :D Ehkä me voidaan juoda samoja viinejä ja muistella ja ajatella.. <3 <3

      Poista
    2. Oi että... Norppa täällä taas on kyynel silmäkulmassa. En vitsaile :D Se oli vaan niin ihana ajatus, ja sä olet niin ihana ja rakas <3 <3 eikä se viinikään pahaa ole, ei ollenkaan :D PUS PUS!!!

      Poista

Ilahduta minua kommentillasi ja kiitos ajastasi! :)